Hogyan igényelhető gyermektartásdíj?

Itt a szeptember, elkezdődött az óvoda, az iskola. Ilyenkor a szülőnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia ahhoz, hogy a kiadásokat finanszírozni tudja. Mennyivel könnyebb lett volna a helyzet, ha pluszként egy kis gyermektartásdíj is van a zsebben? Esetleg évek óta azért nem jut tartásdíjhoz a szülő, mert nem tudja hogyan kell igényelni vagy behajtani? Tudtad egyáltalán, hogy az állam is fizetheti a gyermektartásdíjat?

Most minden kérdésre választ kapsz: egyszerűen, érthetően, jogi szakszöveg nélkül.

Mikor jár a gyermektartásdíj?

A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ha az utolsó középiskolai évének befejezése előtt betölti a 18 évet, abban az esetben a gyermektartásdíj a tanév végéig, illetve a tanulói jogviszony végéig járhat. 20 éves koráig a még középiskolai tanulmányokat folytató gyermek is jogosult a tartásdíjra. Ha a gyermek nappali tagozaton tanul tovább (egyetem, főiskola, OKJ-s képzés), akkor a tanulmányai idejére szintén jár a tartásdíj. A lényeg, hogy a tanulmánya által első szakképzettséget szerezzen (25 éves korig), de több diploma vagy képesítés megszerzésének finanszírozására már nem terjed ki a tartásdíj.

Mekkora összegű lehet a gyermektartásdíj?

A bíróság egy meghatározott összeget állapít meg, aminek a kiszámításához a tartásdíj fizetésére kötelezett előző éves átlagjövedelmének 15-25 %-át veszi alapul. Az egy személlyel szemben érvényesíthető összes tartási díj maximum a jövedelme 50 %-a lehet (pl. 3 gyermek esetén 16,6-16,6-16,6 %). A tartásdíjat egy meghatározott vagyontárgy (pl. ingatlan), vagy egy nagyobb pénzösszeg egyszeri juttatásával egészben, vagy részben is biztosítani lehet. Újdonság, hogy a díjat 3 évre visszamenőleg is lehet kérni, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy addig miért nem igényelte.

Hogyan igényelhetek gyermektartásdíjat?

A legegyszerűbb ha a felek megegyeznek az összegről és a kötelezett önként fizet, ám hiába ez a legegyszerűbb eset, a gyakorlatban ez működik a legkevésbé… Így hát nincs más hátra, mint a bírósági út. Be kell menni a korábbi bejegyzésemben már említett bírósági panasznapra és fél óra alatt mindenben segítséget lehet kapni, de rendelkezésre áll egy jó minta is, amit kitöltve be lehet adni a bíróságra, mely ráadásul még a kapcsolattartást is rendezi: GYERMEKTARTÁSDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KERESET

Gyermektartásdíj
Gyermektartásdíj – jár a gyermekeknek

Van bírósági ítélet, de gyermektartásdíjat mégse kapok – végrehajtás

 1. Bírósági felhívás: legjobb esetben (kérelemre) a bíróság már az ítéletében felhívja az adós munkaadóját, hogy az összeget vonja le a munkabérből és fizesse ki a jogosultnak.
 2. Bírósági letiltás: egy nyomtatványon a bíróság közvetlenül az adós munkáltatóját hívja fel, hogy vonja le a munkabérből a tartásdíjat és utalja át a kérelmező számlájára (nem az ítéletben, hanem csak később, kérelemre).
 3. Végrehajtási lap: ha a letiltás nem vezet eredményre, vagy az adósnak (már) nincs munkahelye, akkor egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványt kell kitölteni, mellyel végrehajtást lehet kezdeményezni. A végrehajtó megpróbál az adós vagyonából (ingóság, ingatlan) foglalni és értékesíteni, de ha ez nem megy, akkor eredménytelenné nyilvánítja a végrehajtást.

Gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése

Sajnos a végrehajtás eredménytelenné nyilvánításakor sokan feladják (márpedig a gyermektartásdíjra induló végrehajtások kétharmada így eredménytelenül végződik), ám van még egy további lehetőség, amikor is az állam fizeti 3 évig az adós helyett a tartásdíjat. Ennek szabályai itt olvashatók: gyermektartásdíj megelőlegezése iránti kérelem.

Büntetőfeljelentés

Ha végképp minden kötél szakad, akkor tudni kell róla, hogy a tartási kötelezettség elmulasztása bűncselekmény, ami miatt a rendőrségen lehet feljelentést tenni és akár 2 vagy 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Tartási kötelezettség elmulasztása
A tartás elmulasztása bűncselekmény!

Sajnos önmagában is elég nagy probléma egy válás vagy egy életközösség megszűnése, amit csak tetézhetnek a járulékos problémák, köztük a gyermektartásdíj kérdése is. Mindezt persze legtöbbször a gyermekek sínylik meg, de reménykedem benne, hogy a nagy  többség felismeri a gyermekvállalás (anyagi) felelősségét és tisztességgel, becsülettel eltartja a gyermekét, ha már egyszer ezt vállalta.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

3 Comments

 1. Üdv!
  Birósági ítélet alapján kapom a gyerektartást, letiltással.
  Az a kérdésem, hogy ezen felül hozzá kell-e a volt férjemnek járulnia a gyerekek tanévkezdéséhez? (beiskolázásra bevásárlás) Mert ez 2 gyereknél elég nagy összeg.
  Vagy ezt is a gyerektartásból nekem kell fedezni?
  Nyilván hozzájárulásra nem számíthatok. Az ítélet erre nem tér ki.
  Köszönöm.

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s