Hogyan fizessünk adót ingatlan bérbe adása után?

Sokakban egyből felmerül a válasz: sehogy. Ám van egy rossz hírem azoknak, akik az ingatlanjukat bérbe adják: az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adóköteles, tehát adót kell utána fizetni.

Az adó mértéke 16 százalék. A jó hír viszont az, hogy az adózás lebonyolítása az alábbi jogi tanácsok alapján nagyon egyszerű. 

A korábbi bejegyzésemhez kapcsolódóan, mely az ingatlanok albérletbe adásáról szólt, többek igényének eleget téve, ezúttal az adózási szabályokról írok pár sort.

10 százalék költséghányad vagy tételes költségelszámolás?

Nagyon fontos tudnivaló, hogy bevételnek minősül a bérlő által fizetett bérleti díj, illetve az általa megfizetett összes közüzemi díj.

• A 10 százalék költséghányadnál a bevétel 90 százaléka után kell megfizetni a személyi jövedelemadót.

Számítás: Jövedelem = Bevétel mínusz Költség=Bevétel 90%-a.

• Tételes költségelszámolás esetén a bevételből a számlával igazolt kiadásokat (javítás, felújítás, értékcsökkenés – évi 2%) le lehet vonni.

Számítás: Jövedelem = Bevétel mínusz Költség

Tipp: amennyiben a bérlő nevére írják a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket és így a közüzemi számlák a bérlő nevére szólnak, akkor a bérlő által a közüzemi szolgáltatónak fizetett díj a bérbeadónál nem számít bevételnek. A mérőórák átíratása esetén ajánlott a 10 százalék költséghányad alkalmazását választani.

Adóelőleg

Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után év közben adóelőleget is kell fizetni.

• Ha a bérlő magánszemély, akkor a bérbeadónak kell az adóelőleget negyedévenként, a negyedévet követő hónap 12. napjáig megfizetnie. Az adóelőleg számítás is egyszerű: a bevételből a 10 százalék költséghányad levonása, vagy a tételes költségelszámolással megállapított jövedelem 16 százaléka.

• Ha a bérlő egyéni vállalkozó, vagy gazdasági társaság, a kifizetett bérleti díjból neki, azaz a bérlőnek kell az adóelőleget megállapítania, levonnia és megfizetnie. Erről a bérlő igazolást ad a bérbeadónak.

Egészségügyi hozzájárulás

Ha a jövedelem összege meghaladja az adóévben az egymillió forintot, akkor 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni (éves szinten legfeljebb 450 ezer forint).

Mi a helyzet a kaucióval?

Abban az esetben, ha a bérlő kauciót fizet, az nem minősül bevételnek, de ha azt a bérleti időszak végén beszámítják a bérleti díjba, úgy a kaució összege után is adózni kell.

Ingatlan bérbeadás adó
Az ingatlan bérbe adása után adózni kell!

Példa adószámításra

Egy 8 milliós lakást havonta 50 ezer forintért bérbe adok és a tételes költségelszámolást választom. Az ingatlanra időközben mondjuk, elköltök 40 ezer forintot (zárcsere, izzócsere, festés). Élek az értékcsökkenés leírásának lehetőségével, azaz 160 ezer forinttal csökkentem a bevétel adóköteles részét (8 millió 2%-a).

Mivel a lakáskiadásból származó bevételem nem éri el az évi 1 millió forintot (csak 12 hónap X 50 ezer Ft = 600 ezer Ft), ezért a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnem, csak a 16 százalékos személyi jövedelemadó terheli a költségekkel csökkentett bevételemet.

Bevétel: 600 ezer Ft (12 hónap X 50 ezer Ft = 600 ezer Ft)
Költség: 40 ezer Ft javítás, 160 ezer Ft értékcsökkenés = 200 ezer Ft
Jövedelem: (bevétel mínusz költség) 600 ezer mínusz 200 ezer = 400 ezer Ft
Adó mértéke (16%): évi 64 ezer forint.

Fentiek alapján szerintem jobb nyugodtan aludni és bevallani, befizetni az adót.

Aki még ennél is részletesebb és bonyolultabb leírásra vágyik, annak olvasnivalóként ajánlom az ingatlan-bérbeadás részletes szabályairól szóló Nemzeti Adó- és Vámhivatal 10. számú információs füzetét.

5 Comments

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s