Ha nem bírod fizetni a hiteleid – itt a magáncsőd!

2015. szeptember 1-től új intézményként kerül bevezetésre a magáncsőd. Jelen írásomban a magáncsőd alapvető jellemzőire kívánom felhívni a figyelmet. Sajnos bárki életében eljöhet egy olyan pillanat, amikor jó ha tud róla, hogy mit is takar ez a kifejezés.

Mi a magáncsőd?

A magáncsőd tulajdonképpen a magánszemély, mint adós vagyonának és jövedelmének felhasználásával az adós fizetőképességének helyreállítása, ami által a tartozások is kiegyenlíthetővé válhatnak. Nagyon fontos, hogy a magáncsődöt csak olyan adós veheti igénybe, akinek vagyona és jövedelme is van, illetve ki is szeretné fizetni a tartozásait, csak nem tudja. Ráadásul a sikeres eljárás végén a további tartozásainak megfizetése alól is mentesülhet.

Magáncsőd: fellélegezhetnek a hitelesek
Magáncsőd: fellélegezhetnek a hitelesek

Ki élhet a magáncsőd lehetőségével?

Van egy számítási mód, arra vonatkozóan, hogy ki élhet a magáncsőd lehetőségével. Ezzel azok a magánszemélyek élhetnek, akiknek legalább 2 millió forint, de legfeljebb 60 millió forint közötti egy vagy több olyan legalább 90 napja lejárt, de az adós által legalább 80%-ban elismert hitelből eredő tartozása van, mely nem haladja meg az adós vagyonának kétszeresét.

Példa: van egy 10 milliós ingatlanod, melyet mondjuk 5 millió Ft hitel terhel, amit 3 hónapja nem tudsz fizetni. Ebben az esetben csak akkor nem kérhetnéd a magáncsődöt, ha egyéb hitelekből még több, mint 20 milliós tartozásod lenne és nincs más vagyonod…

Az eljárás kizárólag az adós kezdeményezésére indulhat meg, s ehhez nincs szükség a hitelezők jóváhagyására. Sőt, az eljárást 2016. szeptember 30-ig csak azok az adósok kezdeményezhetik, akik lakhatására szolgáló ingatlanának kényszer értékesítésére sor kerülhet (végrehajtás). A hitelezők között leginkább olyan bankok szerepelnek majd, akiknek jelzálogjoga áll fenn az adós ingatlanán.

Az eljárásban részt vesz az adós, az adóstárs, a Családi Csődvédelmi Szolgálat és a vagyonfelügyelő, és a bíróság.

Az eljárást a Kormányhivatalokban működő Családi Csődvédelmi Szolgálatnál lehet kezdeményezni. A Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapján minden nyomtatvány letölthető, ami az eljárás megindításához szükséges.

A magáncsődeljárás lefolytatása

Az eljárás megindulásával az adós védelem alatt áll, mely alatt nem kezdeményezhető, illetve nem folytatható az adóssal szemben végrehajtási eljárás, és persze az érintett ingatlan sem értékesíthető. Az eljárásban részt vevő személy az eljárás ideje alatt hitelt nem kaphat.

Az eljárás első szakaszában 120 nap áll a rendelkezésre, hogy az adós a hitelezővel egyezséget kössön. Ha ez nem sikerül, akkor az eljárás bírósági adósságrendezés szakaszba lép, melynek során szintén a felek közötti egyezség létrehozása a cél, azonban itt már a hitelezőt felváltja vagyonfelügyelő.

Ebben a szakaszban az adós készpénzfelvételi limittel korlátozott bankszámláját a vagyonfelügyelő kezeli.

Ha a felek így sem tudnak egyezséget kötni az adósság rendezéséről, a bíróság határozza meg a feltételeket.

Az adós természetesen bármikor megszüntetheti az eljárást, ez azonban meghiúsításnak minősül, akárcsak a jövedelem vagy a vagyon eltitkolása. A meghiúsítás következményeként az adós 10 évig nem vehet részt ilyen eljárásban.

A legjobb hír pedig az lehet, hogy a feltételeket teljesítő adósok számára a még fennmaradt adósságok megfizetése alól a bíróság mentesítést ad.

Magánvélemény

Véleményem szerint a magáncsőd intézményével mind az adós, mind a hitelező jól járhat, hiszen az adós a központi költségvetésből akár törlesztési támogatást is igényelhet, a hitelezők pedig nagyobb megtérülésre számíthatnak, hiszen erre egyébként már nem is lenne esélyük.

Aki a magáncsőd intézményének még a fentieknél is részletesebb jogi nyelvezetű kifejtésének elolvasására vágyik, az megteheti a Rövid összefoglaló a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvényi szabályozásról című dokumentum letöltésével.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s