Minden, amit az albérletről tudni kell

Az ősz közeledtével beköszönt az albérleti szezon is. Cikkemben minden olyan tanács fellelhető, ami haszonnal szolgál akár bérbeadóknak, akár bérlőknek. Jómagam csak egyszer laktam albérletben, de az alábbiak figyelembe vételével nem ért kellemetlen meglepetés.

Amit a bérleti szerződésről tudni kell

Még mielőtt belevágnék, annyit szeretnék tisztázni, hogy jelen esetben lakásbérletről beszélünk (amikor is a tulajdonos adja bérbe a lakását a bérlőnek) és ez ivódott be a köznyelvbe albérletként. Albérlet esetén valójában a bérelt lakást vagy annak egy részét a bérlő adja további bérletbe, azaz albérletbe.

A legfontosabb dolog, hogy írásban kell bérleti szerződést kötni.

A szerződésnek az alábbiakat feltétlenül tartalmaznia kell:

 • a bérlő és a bérbeadó adatait,
 • az ingatlan adatait,
 • a lakbér pontos összegét, (mikor, milyen formában kell fizetni)
 • közüzemi díjak, közös költség fizetése (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni),
 • ad-e kauciót a bérlő (ha igen, akkor mennyit és mikor),
 • a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan),
 • felmondásra vonatkozó rendelkezéseket,
 • bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit,
 • listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését,
 • hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat.

Lakbér

A lakbér a lakás bérleti díja, a felek szabad megállapodásának a tárgya. A lakbért – ha nincs ettől eltérő megállapodás a bérleti szerződésben – havonta előre kell fizetni, legkésőbb a hónap 15. napjáig. Hosszabb időszakra szóló bérleti szerződésnél tisztázni szükséges, hogy a tulajdonos mikor és mennyivel emelheti a lakbért. Arra az időszakra, amíg a bérlő rajta kívül álló okból nem tudja használni a lakást (mondjuk hónapokig kórházban van), nem kell bérleti díjat fizetnie. A jogcím nélküli lakáshasználóknak lakáshasználati díjat kell fizetniük, aminek összege ugyanakkora, mint a lakbér. Jogcím nélküli lakáshasználóvá akkor válik valaki, ha megszűnik a bérleti szerződése, de nem költözik el a lakásból.

Számlák, közös költség

A közüzemi díjakat (víz, villany, gáz) nyilvánvalóan a bérlő fizeti, azonban ha a számlák nem az albérlet címére érkeznek, mindenképpen szükséges bizonylatot kérni/adni a befizetésről.

Főszabály szerint a közös költséget a tulajdonos fizeti. Lehetőség van rá, hogy a bérlő és a tulajdonos ettől eltérően állapodjon meg, ami a bérleti szerződésben rögzített módon általában meg is történik, azaz a közös költséget a szerződés alapján a bérlő szokta fizetni.

Kaució

A tulajdonosok a legtöbbször 1-2 havi lakbért kérnek el egy összegben a bérlőtől a szerződés megkötésekor (beköltözéskor) az aktuális havi lakbéren felül. A kaució azt jelenti, hogy a tulajdonos ezt az összeget megőrzi, és ha a szerződés megszűnéséig semmilyen kárt nem okoz a bérlő a lakásban, rendesen fizeti a bérleti díjat, a rezsi költségeket, akkor a kiköltözéskor az összeg visszajár. A kaució általában lelakható, azaz a kiköltözés előtti utolsó 1-2 hónapban kiváltja a bérleti díjat. A kaució összegét, valamint azt, hogy mire terjed ki, és mi lesz a sorsa a szerződés lejártakor, a későbbi viták elkerülése végett nagyon fontos a szerződésben rögzíteni! Szintén nagyon fontos, hogy a bérbeadó ismerje el a kaució átvételét: vagy a szerződés megfelelő pontjában, vagy külön átvételi elismervényen.

Felmondás

A bérleti szerződést mind a bérbeadó, mind a bérlő bármikor megszüntetheti. Erre az  esetre nézve alkalmazható a felmondási idő. Ha a szerződésben felmondási időként mondjuk 30 nap szerepel, a tulajdonos miután bejelentette, hogy felbontja a szerződést, 30 napig még nem rakhatja ki a lakásból a bérlőt. Ha a bérlő szünteti meg a szerződést, akkor a bejelentést követő 30 napig még fizetnie kell a lakás költségeit és a bérleti díjat.

A határozott időre kötött szerződés a meghatározott idő elteltekor megszűnik. Ha azonban a határozott idejű szerződés lejárt, ám a bérlő a lakást tovább is használja úgy, hogy a bérbeadó 15 napon belül ez ellen nem tiltakozik, akkor a bérleti szerződés határozatlan idejűvé alakul át.

Ismert még a rendkívüli felmondás, ami az egyik fél szerződésszegése miatt történik (pl. bérleti díj nem fizetése, bérlő magatartása). Ilyenkor a felmondás azonnali hatályú, ami azt jelenti, hogy nincs felmondási idő, vagy csak néhány nap. Rendkívüli felmondással a határozott idejű szerződést is fel lehet mondani. A Lakástörvény két esetet szabályoz részletesen, de a szerződésben a felek más eseteket is rögzíthetnek.

 1. Ha a bérbeadó a bérlő vagy a vele együtt lakó személyek magatartása miatt mondja a fel a szerződést, akkor először köteles – a következményekre figyelmeztetéssel – a magatartás abbahagyására a tudomására jutástól számított 8 napon belül írásban felszólítani a bérlőt. Ha a bérlő az adott magatartást folytatja, vagy megismétli, akkor a bérbeadó 8 napon belül írásban közölheti a felmondást. A felmondási idő ilyenkor legalább 15 nap, és a felmondás a felmondást követő hónap utolsó napjára szólhat. (Pl. ha októberben közlik a felmondást, akkor november végéig tart a szerződés). Nem kell előzetes felszólítás, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni.
 2. Ha a bérlő határidőben nem fizeti meg a lakbért, akkor a bérbeadó köteles – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, akkor a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondhatja a szerződést. Ilyenkor a felmondásnak az elmulasztott időpontot követő hónap utolsó napjára kell szólnia, és a felmondási időnek legalább 15 napnak kell lennie.

A bérbeadót zálogjog illeti meg a bérlőnek a lakásban lévő vagyontárgyain, ha a bérlőnek tartozása van a bérbeadó felé. A bérbeadó mindaddig, amíg a zálogjoga fennáll, megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását.

Jogok és kötelezettségek

A bérlő zavarása nélkül a tulajdonosnak joga van ellenőrizni a lakás állapotát. A bérlő ilyenkor – arra neki alkalmas időben – köteles lehetővé tenni a bérbeadónak, hogy bejusson a lakásba, és köteles tűrni az ellenőrzést. Érdemes  a szerződésbe is belefoglalni, hogy a tulajdonos mikor jöhet megnézni a lakást (pl. havonta, félévente egyszer).

Fontos tudnivaló, hogy ha a lakás bútorozottan, gépekkel együtt került átadásra, és valamelyik a rendeltetésszerű használat közben elromlott, a tulajdonos köteles azt megjavíttatni vagy pótolni. Ilyen esetben bizonyul hasznosnak a szerződés mellé írt lista a bútorokról és gépekről. Javasolt, hogy már a szerződésben legyen meghatározva, hogy a meghibásodott készülékek javítása milyen módon történik.

Ha a bérlő, vagy a vele együtt lakók kárt okoznak akár a lakásban, akár az épületben, akkor a bérbeadó követelheti a hiba kijavítását, vagy a kár pénzben történő megtérítését.

Manapság gyakori eset, hogy a bérleti szerződés megkötésével együtt  a bérlő közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot írt alá arról, hogy a szerződés megszűnésekor kiköltözik a lakásból. A közjegyzői okirat azonnal végrehajtható, azaz ha a bérlő  nem költözik ki a lakásból a bérleti szerződés megszűnése után, akkor a bérbeadó egy gyorsabb eljárás útján (végrehajtás) ki tudja a lakást üríttetni.

Végezetül álljon itt egy letölthető minta a bérleti szerződésről:

Bérleti szerződés minta

A bérbeadás után történő adófizetés szabályairól a Hogyan fizessünk adót ingatlan bérbe adása után című cikkemben olvashatsz.

Mindenkinek sikeres bérbe adást, illetve bérlést kívánok!

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

7 Comments

 1. Remek irás! Számomra nagyon érthetően,tüzetesen és körültekintően írta le minden egyes részletét. Köszönöm!!!

  Kedvelés

 2. Tisztelt Ügyvéd úr. Székesfehérvári lakást vettem ki, a munkám miatt, hogy ne kelljen hazajarnom.. Sajnos beteg lettem a vesemmel, két hét után, de közben kifizettem egy havi lakbért, 120ezer forintot, és két havi kauciót. 240ezer forintot. Határozott időre szól a bérleti szerződésem, ami egy év. Szinte két hetet sem tartózkodtak a lakásban, rendkívüli felmondással felmondthatom e, a kauciót visszakapom e, mert tartok tőle, hogy a tulaj meg akarja tartani, és mit tehetek? Köszönöm válaszát, és tanácsát. 15nap szerepel a felmondásban. Üdvözlettel. Szabó Anna

  Kedvelés

  1. Üdvözlöm. Felmondással élhet, kérdés, hogy a kaució sorsáról hogyan rendelkeztek a bérleti szerződésben. Alapesetben a szerződés lejártakor visszajár, de a kaució visszatartása vonatkozhat arra az esetre, ha egy határozott idejű szerződést egyoldalúan korábban mond fel a bérlő, ilyenkor ugyanis a bérbeadónak kára származik. A kaució fő szabály szerint a károk fedezésére szolgál, ezért minden más, lehetséges esetet részletesen tárgyalni kell a szerződésben.

   Kedvelés

 3. Tisztelt ugyved úr
  Junius 5.vel kötöttem egy alberleti szerződést ugy volt,hogy 6.an beis költözünk en kifizetem a felét 50e kaukco 50e lakbér es 35e rezsi.
  De juni 23an tudtam a lanyommal beköltözni mivel szerzodes kötes után kiderült,hogy bogaras a lakás.
  Igy most szeretnék kerdezni juliusra egész rezsit kéne fizessek meg lakbért ?

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s